Stek z kalafiora z pieczonymi warzywami

Stek z kalafiora z pieczonymi warzywami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Przepisy na niemarnowanie

Steki, choć na pierwszą myśl kojarzą się z mięsem, mogą być także wegetariańskie. Świetnie sprawdzi się tu kalafior. Danie oparte w całości na warzywach to pyszna i zdrowa propozycja obiadowa dla całej rodziny. A nasze połączenie smaków na pewno przypadnie wam do gustu.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 2 marchewki
  • 2 bataty
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz

Przyprawy do kalafiora:

  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej,
  • ½ łyżeczki papryki w proszku ostrej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru z buraków Cukrowych Cukier Królewski,
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dressing:

  • Pęczek świeżych listków bazylii,
  • 1 łyżka cukru z buraków Cukrowych Cukier Królewski,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 50 g orzechów nerkowca, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Kalafior umyć, pokroić na plastry. Wszystkie przyprawy do kalafiora wymieszać, posmarować nimi plastry kalafiora, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200C przez około 30 minut.

Krok  2
2.

Marchewki i bataty pokroić w kostkę. Wsypać do miski, dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp. 200C przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.

Krok  3
3.

Wszystkie składniki na dressing zblendować. Upieczony kalafior ułożyć na talerzu, na wierzch nałożyć salsę z marchewki i batatów. Całość polać zielonym dressingiem.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!