Powrót do listy

Preparation time:

more than 45 minutes

Difficulty:

medium

Tagi:

Powdered sugar Chocolate Egg Flour Lemon Butter afternoon snack dinner party

Blogger recommendation

Wielkanocne koszyczki babkowo-cytrynowe

Główkując nad wielkanocnymi słodkościami nie mogłam pozbyć się ciągle wracających skojarzeń z tradycyjnymi potrawami i smakami, które obowiązkowo co roku cieszą podniebienie przy świątecznym stole. Powstał z nich nietypowy deser łączący to, co w czasie Wielkiej Nocy lubimy najbardziej. Leciutka jak puch i przepyszna babka majonezowa, cytrynowy akcent w postaci musu, a to wszystko w czekoladowym koszyczku, po przygotowaniu którego radośnie doszłam do wniosku, że całość wygląda jak połówka troszkę kolorystycznie odwróconego jajka w skorupce. Kolejny punkt Świąt, a wszystko w jednym, uroczym deserze!

Preparation time:

more than 45 minutes

Difficulty:

medium

filter by tags :

Powdered sugar Chocolate Egg Flour Lemon Butter afternoon snack dinner party

Ingredients

Koszyczki czekoladowe (4 porcje):

  • 200 g dowolnej czekolady
  • 4 baloniki

Babka majonezowa:

  • 80 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej, rozdzielone na białka i żółtka
  • 35 g majonezu w temperaturze pokojowej
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 40 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus cytrynowy:

  • 150 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 25 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 2 łyżki gorącej wody
  • ½ łyżeczki żelatyny w proszku
  • 115 g masła
  • skórka otarta z 1 i ½ cytryny
  • 100 ml soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 350 ml śmietanki kremówki 36%

Preparation

Ingredients

Koszyczki czekoladowe (4 porcje):

  • 200 g dowolnej czekolady
  • 4 baloniki

Babka majonezowa:

  • 80 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej, rozdzielone na białka i żółtka
  • 35 g majonezu w temperaturze pokojowej
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 40 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus cytrynowy:

  • 150 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 25 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 2 łyżki gorącej wody
  • ½ łyżeczki żelatyny w proszku
  • 115 g masła
  • skórka otarta z 1 i ½ cytryny
  • 100 ml soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 350 ml śmietanki kremówki 36%

Enjoy !

Published on 09/03/2019

Print the recipe

Similar recipes

Ekspresowe rollsy cynamonowe

Tarta z kremem budyniowym i owocami

Sernik na zimno z owocami

Tradycyjna karpatka