Cynamonowe grzanki z twarożkiem i karmelizowanymi bananami

Cynamonowe grzanki z twarożkiem i karmelizowanymi bananami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

Jesienną porą, w zimne, pochmurne i zamglone dni warto czasem zafundować sobie słodką, pachnącą cynamonem, karmelem i bananami chwilę wytchnienia. Chrupiące grzanki, które przyrządza się w kilkanaście minut, powinny przekonać każdego.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Dodatkowo

  • 3-4 banany
  • chałka lub inna dowolna bułka (najlepiej czerstwa)
  • 2/3szklanki mleka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki cukru białego Cukier Królewski
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • około 5 łyżek twarogu półtłustego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: 2 łyżki posiekanych migdałów lub innych orzechów

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Chałkę/ bułkę kroimy na kromki.rnDo miseczki wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego oraz łyżkę cynamonu, mieszamy. rnNa talerz wysypujemy bułkę tartą, dodajemy do niej łyżkę cukru trzcinowego oraz pół łyżki cynamonu, mieszamy.

Krok  2
2.

Kromki pieczywa maczamy w mleku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. rnNa patelni rozpuszczamy łyżkę masła, smażymy bułki z dwóch stron na złoty kolor.

Krok  3
3.

Na patelnię wsypujemy cukier biały. Podgrzewamy na niedużym ogniu aż się rozpuści (nie mieszamy go łyżką, a jedynie potrząsamy patelnią). Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego dwie łyżki masła, po czym energicznie mieszamy całość rózgą kuchenną. Następnie stopniowo dodajemy śmietankę i również energicznie mieszamy.rnBanany obieramy, dowolnie kroimy. Posypujemy je pozostałym cukrem trzcinowym oraz cynamonem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy kawałki bananów z dwóch stron, na złoty kolor. Usmażone przekładamy na patelnię z karmelem.

Krok  4
4.

Twaróg mieszamy z jogurtem. Smarujemy nim podsmażone grzanki, na wierzch wykładamy karmelizowane banany i polewamy karmelem. Dodatkowo wierzch możemy posypać posiekanymi migdałami lub innymi orzechami.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!