2.
Cukier mieszamy z wodą do rozpuszczenia, zostawiamy do ostudzenia. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, przesuwając krawędzią noża wzdłuż skórki usuwamy ziarenka (zużyte skórki można wykorzystać do wzmocnienia ekstraktu waniliowego lub umieścić w opakowaniu cukru drobnego do wypieków Cukier Królewski, by nabrał aromatu). Umieszczamy je wraz z malinami i wodą w kielichu blendera, dokładnie miksujemy. Przelewamy mieszankę do maszynki do lodów, po ok. 20 min. lub czasie zalecanym przez producenta sorbet powinien być gotowy. Pod koniec dodajemy do niego posiekane kawałki kandyzowanego mango. Sorbet można też przygotować bez pomocy maszynki – po zmiksowaniu malin wystarczy przelać koktajl do plastikowego pojemnika lub keksówki, zakryć szczelnie naczynie folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Co pół godziny foremkę wyjmujemy, by przemieszać miksturę. Mango podobnie jak w przy wykorzystaniu maszynki dodajemy pod koniec, gdy masa jest już dobrze schłodzona i gęsta.