Tort orzechowy

Tort orzechowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do kilku godzin
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

BISZKOPT ORZECHOWY

150 g mielonych orzechów włoskich
6 jajek
160 g cukru Królewskiego
190 g mąki tortowej

KREM CZEKOLADOWY

375 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
180 g czekolady mlecznej
100 g czekolady deserowej

DODATKOWO

słoiczek powideł
150 ml mocnej kawy
połówki orzechów do dekoracji
Około 50 g mielonych orzechów do obsypania tortu

PRZYGOTOWANIE

1.

Śmietankę podgrzać ale nie gotować. Dodać połamane czekolady, mieszać do rozpuszczenia, krótko zblendować, przykryć folią w kontakcie i schłodzić przez kilka godzin. Cukier wsypać do białek i ubić na sztywno a następnie nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Sypkie składniki wymieszać i dodać w kilku partiach do masy jajecznej – delikatnie wymieszać, przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut 180 stopni góra dół (bez termoobiegu). Kilka godzin po upieczeniu lub najlepiej na następny dzień wyrównać biszkopt i przekroić na 3 części. Schłodzony ganasz ubić z mascarpone na sztywno. Pierwszy blat naponczować kawą, posmarować powidłami i wyłożyć 1/3 kremu. Tak samo postąpić z drugim przełożeniem. Na tym etapie warto wstawić tort w rancie cukierniczym do schłodzenia i dopiero później udekorować tort kremem i orzechami. Tort można udekorować również przed schłodzeniem. Najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy smaki się przegryzą.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się