Tiramisu Brownie

Tiramisu Brownie

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Jesienne wypieki, Pikniki i grille, Karnawał, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

200 g masła (82%)

100 g czekolady o zawartości kakao 80%

100 g czekolady o zawartości kakao 64% (można zastąpić 200 g czekolady 70%)

85 g mąki pszennej

40 g kakao

260 g brązowego cukru Królewskiego

160 g jajek (około 3 jajka)

2 łyżeczki zmielonej kawy (proszek)

duża szczypta soli

Dodatkowo: podłużne biszkopty savoiardi, mocne espresso z odrobiną mleka

KREM

250 g mascarpone

250 ml śmietanki 36%, schłodzonej

25 g cukru pudru Królewskiego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

Dodatkowo: kakao

PRZYGOTOWANIE

1.

Rozgrzać piekarnik do 170°C (grzanie góra–dół).

Wyłożyć formę 25 × 25 cm papierem do pieczenia, zakrywając spód i boki.

Wymieszać mąkę, kakao, sól i zmieloną kawę, następnie przesiać i odstawić.

Ubić jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.

Rozpuścić masło w rondelku, zdjąć z ognia, dodać roztopioną na kąpieli wodnej czekoladę i mieszać do uzyskania gładkiej masy.

Wlać masę czekoladową do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką.

Dodać przesiane suche składniki i ponownie delikatnie wymieszać do połączenia.

Wylać połowę ciasta do przygotowanej formy.

Ułożyć na wierzchu biszkopty savoiardi nasączone mocnym espresso z odrobiną mleka.

Zalać pozostałą częścią ciasta i wyrównać wierzch.

Piec przez około 25 minut, aż brownie będzie lekko ścięte na wierzchu, ale miękkie w środku.

Ostudzić całkowicie.

2.

KREM

Ubić schłodzoną śmietankę 36% z cukrem pudrem na sztywną pianę.

W osobnej misce wymieszać mascarpone z ekstraktem waniliowym i szczyptą soli na gładką masę.

Dodać ubitą śmietankę do mascarpone i delikatnie wymieszać szpatułką, zachowując puszystość kremu.

Rozsmarować krem na wystudzonym brownie.

Oprószyć wierzch kakao.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się