Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Jesienne wypieki, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Jajka ubić z cukrem na jasny gęsty krem. Dodać mokre składniki – wymieszać. Na końcu wsypać w kilku partiach wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie połączyć. Masę przełożyć do formy, na górze ułożyć połówki śliwek obsypane cukrem trzcinowym (jeśli śliwki są słodkie to pominąć dodawanie cukru). Ciasto wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu, najlepiej po kilku godzinach lub nawet kolejnego […]

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

Cukier z buraków cukrowych

Kup online

SKŁADNIKI

Ciasto czekoladowe:
⁃ 4 jajka L
⁃ 280 ml kefiru
⁃ 180 g Cukru Królewskiego
⁃ 130 ml oleju
⁃ 280 g mąki tortowej
⁃ łyżeczka proszku do pieczenia
⁃ około 15 śliwek + 2 łyżki Cukru Królewskiego trzcinowego
⁃ 3 łyżki powideł lub dżemu porzeczkowego

Krem budyniowy:
⁃ 200 g miękkiego masła
⁃ 500 ml mleka 3,2%
⁃ 4 łyżki Cukru Królewskiego
⁃ 45 g skrobi kukurydzianej
⁃ 3 zółtka ⁃ laska waniliowa

Polewa:
– 60 g czekolady deserowej
– 3-4 łyżki śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE

Jajka ubić z cukrem na jasny gęsty krem. Dodać mokre składniki – wymieszać. Na końcu wsypać w kilku partiach wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie połączyć. Masę przełożyć do formy, na górze ułożyć połówki śliwek obsypane cukrem trzcinowym (jeśli śliwki są słodkie to pominąć dodawanie cukru). Ciasto wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu, najlepiej po kilku godzinach lub nawet kolejnego dnia przekroić i przełożyć kremem.

2.

400 ml mleka zagotować z cukrem i wydrążonymi ziarnami laski waniliowej i samą laską. Po zagotowaniu wyjąć laski. Żółtka połączyć ze skrobią i zimnymi 100 ml mleka – wlać do gotującego się mleka nie przerywając mieszanie. Chwilę gotować do zgęstnienia, przełożyć do naczynia – przykryć folią w kontakcie, wystudzić.

3.

Miękkie masło ubić na puch, dodawać po łyżce budyniu cały czas ubijając. Gotowy krem wyłożyć na ciasto (jako przełożenie i na górę mniejszą część) – schłodzić. Czekoladę rozpuścić w ciepłej śmietance, wylać na ciasto – ponownie schłodzić.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się