Sernik z białą czekoladą i karmelem

Sernik z białą czekoladą i karmelem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki, Karnawał, Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Walentynki, Wielkanoc

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Spód:

· 200 g herbatników czekoladowych

· 50 g masła

Masa serowa:

· 1 kg mielonego twarogu (tłustego lub półtłustego)

· 5 małych jajek (ok. 250 g)

· 200 ml śmietanki 30%

· 100 g białej czekolady

· 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (ok. 40 g)

· 100 g drobnego cukru Królewski

· 1 saszetka cukru wanilinowego (16 g)

Polewa karmelowa:

· 120 g cukru trzcinowego Królewski

· 50 g masła

· 80 ml śmietanki 30%

· szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

1.

Spód

1. Herbatniki rozbić na drobny pył (można także zblendować).

2. Dodać roztopione masło, wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

3. Masą wyłożyć dno tortownicy, lekko dociskając.

4. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2.

Masa serowa

1. Jajka ubić z drobnym cukrem Królewski i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.

2. Dodać twaróg i proszek budyniowy, krótko zmiksować do połączenia składników.

3. W rondelku podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia i dodać połamane kawałki białej czekolady. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

4. Przestudzoną czekoladę połączyć z masą serową i delikatnie wymieszać szpatułką.

5. Masę wyłożyć na przygotowany spód i wyrównać wierzch.

3.

Pieczenie

1. Piekarnik nagrzać do 160°C (grzałka góra/dół).

2. Piec sernik przez ok. 90 minut.

3. Po zakończeniu pieczenia pozostawić w zamkniętym piekarniku 30 minut, następnie uchylić drzwiczki i studzić kolejne 10 minut.

4. Wyjąć i całkowicie ostudzić

4.

Polewa karmelowa z cukru trzcinowego Królewski

1. Cukier trzcinowy Królewski wsypać do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu, aż się rozpuści i uzyska bursztynowy kolor.

2. Dodać masło, dokładnie wymieszać.

3. Zmniejszyć ogień i cienkim strumieniem wlać śmietankę, cały czas mieszając.

4. Gotować 1–2 minuty do uzyskania gładkiej, lekko gęstej konsystencji.

5. Dodać szczyptę soli i lekko przestudzić.

5.

Wykończenie

1. Wystudzony sernik polać karmelem.

2. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny (najlepiej całą noc).

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się