Tort pistacjowo-jeżynowy

Tort pistacjowo-jeżynowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Biszkopt pistacjowy

70g pistacji, drobno pokrojonych

4 jajka L

130g drobnego Cukru Królewskiego

1 łyżka mleka

80g mąki pszennej

szczypta soli

Żelka jeżynowa

200g jeżyn, świeżych lub mrożonych

25g Cukru Królewskiego

5g żelatyny 180bloom + 25g zimnej wody

Chrupka pistacjowa dubajska

50g ciasta kataifi lub filo

60g pasty pistacjowej

25g białej czekolady

Mus jeżynowy

300g jeżyn*, świeżych lub mrożonych

30g Cukru Królewskiego

12g żelatyny 180 bloom + 60g zimnej wody

300g śmietanki 30%, schłodzonej

*lub 215g puree jeżynowego

PRZYGOTOWANIE

1.

Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mleko i pistacje. Zmiksuj. Dodaj mąkę. Zmiksuj. Białka ubij na gęstą, ale nie sztywną pianę. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
Wlej do rantu o średnicy 16 cm. Piecz z termoobiegiem w temp. 180°C, przez 40–50 min., do suchego patyczka. Odstaw na kilka godzin. Wyjmij z rantu i pokrój

2.

Żelka jeżynowa:
żelatynę zalej wodą. Jeżyny podgrzej z cukrem. Zblenduj i przetrzyj przez sitko. Żelatynę podgrzej do rozpuszczenia. Wymieszaj z owocami. Przelej do rantu lub blaszki o średnicy 14–15cm. Włóż do zamrażarki na min. 3h.

3.

Chrupka pistacjowa:
jeśli używasz surowego ciasta kataifi lub filo, to przesmaż na patelni na łyżce masła, aż stanie się chrupiące (filo najpierw drobno pokrój). Czekoladę roztop w mikrofalówce i wymieszaj z pastą pistacjową. Dodaj ciasto i wymieszaj. Przełóż do ringu lub formy o średnicy 14–15cm. Zamróź.

4.

Mus jezynowy:
żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 min.Puree podgrzej. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Odstaw do lekkiego wystudzenia, do temperatury ok. 25°C. Śmietankę ubij z cukrem do konsystencji rozpuszczonych lodów. Dodaj puree i zmiksuj na niskich obrotach.

5.

Tort składaj natychmiast po przygotowaniu musu.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się