Piernik ze zwiędłych marchewek

Piernik ze zwiędłych marchewek

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Przepisy na niemarnowanie

Nigdy więcej nie wyrzucaj zwiędłych marchewek! Zamień je w… świąteczny piernik! Wyczaruj piękną dekorację i zachwyć gości. Wypróbujesz?

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na piernik:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • ¾ kostki miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 i ¾ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki cynamonu

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 tabliczki białej czekolady

Dekoracja:

  • 15 małych pierniczków
  • garść świeżej żurawiny
  • cukier puder Królewski
  • gałązka rozmarynu

PRZYGOTOWANIE

1.

Jajka ucieramy na puszysta masę z cukrami – drobnym i wanilinowym. Następnie dodajemy miękkie masło pokrojone na kawałki. Kolejno dodajemy pozostałe składniki suche i nadal miksujemy do połączenia. Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy z soku i dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy.

2.

Masę wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra – dół, przez ok. 50 minut do suchego patyczka.

3.

Piernik pozostawiamy do wystygnięcia, w tym czasie ubijamy mascarpone ze śmietanką. Następnie dodajemy przestudzoną rozpuszczoną białą czekoladę i mieszamy do połączenia.

4.

Krem wykładamy na piernika i ozdabiamy małymi pierniczkami dookoła. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżą żurawiną i rozmarynem.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!