Ciasto trzy czekolady

Ciasto trzy czekolady

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

SPÓD:
170 g kefiru
200 g cukru Królewskiego trzcinowego
125 ml oleju
210 g mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka

WARSTWA DESEROWA:
6 g żelatyny
150 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
350 g śmietanki

WARSTWA MLECZNA:
8 g żelatyny
150 g czekolady mlecznej
50 g czekolady białej
500 g śmietanki 30%

WARSTWA BIAŁA:
12 g żelatyny
250 g czekolady białej
450 g śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE

1.

Mokre składniki połączyć z cukrem trzcinowym. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem – wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 35 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Po wystudzeniu wyrównać ciasto odcinając tzw. górkę

2.

Przygotować pierwszą warstwę. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Połowę śmietanki podgrzać ale nie gotować. Dodać posiekaną czekoladę i żelatynę. Po kilku minutach chwilę zblendować – wystudzić. Drugą część śmietanki chwilę ubijać, ale nie na sztywno. Połączyć z wystudzonym ganaszem.

3.

Tężejący mus wylać na ciasto czekoladowe i wstawić do lodówki do stężenia. W takim sam sposób przygotować pozostałe dwie warstwy. Schłodzić przez minimum 2 godziny.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się