Czekoladowa tarta z musem jeżynowym i nutą lawendy 

Czekoladowa tarta z musem jeżynowym i nutą lawendy 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Jesienne wypieki, Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Walentynki, Wielkanoc

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Spód
180 g mąki pszennej
50 g kakao
80 g cukru pudru Królewski
szczypta soli
100 g zimnego masła
1 jajko

Krem jeżynowy
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
sok z połowy cytryny
ok. ½ szklanki musu z jeżyn (po przetarciu przez sito)
4 łyżki cukru pudru Królewski
kilka kropel naturalnego aromatu lawendowego lub łyżeczka syropu lawendowego

Dekoracja
świeże jeżyny
kwiaty lawendy (świeże lub suszone, do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE

1.

Spód
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem Królewski i solą.
Dodać posiekane na kawałki masło, po czym rozdrobnić składniki palcami lub siekaczką, aż powstanie kruszonka.
Wbić jajko i szybko zagnieść ciasto, aby powstała jednolita kula.
Owinąć folią i odstawić do lodówki na 20–30 minut.
Ciasto rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć do formy o średnicy 22–23 cm. Nadmiar odciąć, spód nakłuć widelcem.
Formę wstawić na czas nagrzewania piekarnika do 180°C. Spód przykryć folią aluminiową, wysypać obciążenie (np. ryż lub fasolę).
Piec 20 minut, następnie zdjąć obciążenie i folię, dopiec jeszcze ok. 10 minut. Odstawić do wystudzenia.

2.

Masa
Jeżyny zblendować i przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki.
Mus owocowy połączyć z cukrem pudrem Królewski.
Mascarpone ubić ze śmietanką na gęsty krem.
Stopniowo dodać mus jeżynowy, sok z cytryny i aromat lawendowy, krótko zmiksować do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.
Gotowy krem wyłożyć na ostudzony spód i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

Wykończenie
Tartę udekorować świeżymi jeżynami oraz kwiatami lawendy.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się