Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką

Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Pikniki i grille

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

• 220 g masła miękkiego

• 160 g cukru drobnego Królewski

• 4 jajka

• 200 g mąki pszennej

• 40 g budyniu śmietankowego bez cukru

• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

• 600 – 800 g świeżych truskawek

Kruszonka:

• 120 g mąki pszennej

• 80 g masła zimnego

• 35 g cukru pudru Królewski

PRZYGOTOWANIE

1.

Kruszonka
Masło zimne pokrój w kostkę, dodaj mąkę i cukier puder. Rozcieraj palcami do uzyskania kruszonki i schowaj do lodówki na 30 minut.

2.

Ciasto
Miękkie masło włóż do misy miksera, dodaj cukier i ucieraj około 10 minut na biały puch. Stopniowo dodawaj jajko po jajku cały czas ubijając. Wsyp mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj szpatułką do połączenia.
Gotową masę wyłóż do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ułóż pokrojone na ćwiartki umyte wcześniej truskawki i posyp przygotowana kruszonką.
Piecz około 60 minut w 175 stopniach (góra – dół)

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się