Kruszonka
Masło zimne pokrój w kostkę, dodaj mąkę i cukier puder. Rozcieraj palcami do uzyskania kruszonki i schowaj do lodówki na 30 minut.
Ciasto:
• 220 g masła miękkiego
• 160 g cukru drobnego Królewski
• 4 jajka
• 200 g mąki pszennej
• 40 g budyniu śmietankowego bez cukru
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 600 – 800 g świeżych truskawek
Kruszonka:
• 120 g mąki pszennej
• 80 g masła zimnego
• 35 g cukru pudru Królewski
Kruszonka
Masło zimne pokrój w kostkę, dodaj mąkę i cukier puder. Rozcieraj palcami do uzyskania kruszonki i schowaj do lodówki na 30 minut.
Ciasto
Miękkie masło włóż do misy miksera, dodaj cukier i ucieraj około 10 minut na biały puch. Stopniowo dodawaj jajko po jajku cały czas ubijając. Wsyp mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj szpatułką do połączenia.
Gotową masę wyłóż do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ułóż pokrojone na ćwiartki umyte wcześniej truskawki i posyp przygotowana kruszonką.
Piecz około 60 minut w 175 stopniach (góra – dół)