Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Dzień Dziecka, Pikniki i grille

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Na ciasto:

● 500 g mąki pszennej (typ 450–550)

● 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)

● 250 ml ciepłego mleka

● 80 g cukru pudru Królewski

● 2 jajka

● 80 g masła (roztopionego i przestudzonego)

● Szczypta soli

● Skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie)

Na kruszonkę:

● 100 g mąki pszennej

● 50 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)

● 50 g cukru pudru Królewski

Do dekoracji po upieczeniu:

• 300 g świeżych truskawek

• 150 g czerwonych porzeczek

• Cukier puder Królewski – do oprószenia owoców

PRZYGOTOWANIE

1.

Mąkę przesiać do dużej miski. Drożdże rozpuścić w połowie ciepłego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki, odstawić na 10–15 minut. Do miski z mąką dodać zaczyn, resztę mleka, jajka, cukier puder Królewski, sól i skórkę cytrynową. Całość wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Dodać masło i wyrabiać jeszcze kilka minut. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1–1,5 godziny.
Formę tortową natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię.

2.

Kruszonka:
Mąkę, cukier puder Królewski i zimne masło rozetrzeć palcami lub nożem do uzyskania grudkowatej konsystencji. Gotową kruszonkę posypać na wierzchu ciasta.

3.

Ciasto z kruszonką piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra–dół) przez 35–40 minut, do zarumienienia i suchego patyczka. Po upieczeniu lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

4.

Na wystudzone ciasto ułożyć świeże truskawki i porzeczki. Całość delikatnie oprószyć cukrem pudrem Królewski tuż przed podaniem.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się