Jajka delikatnie ubijamy, kolejno dodajemy partiami drobny cukier. Ubijamy aż masa będzie puszysta. Dodajemy roztopione masło i mieszamy tylko do połączenia. Kolejno dodajemy partiami przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy łopatką.
CIASTO:
6 jajek
150 g cukru drobnego
110 g mąki pszennej
35 g kakao
50 g roztopionego masła
MASA:
1 puszka kajmaku (1 łyżkę odkładamy do ozdobienia)
150 g orzeszków ziemnych niesolonych
250 g mascarpone
300 ml śmietanki 30%
1 śmietan fix
1 łyżka cukru drobnego
Jajka delikatnie ubijamy, kolejno dodajemy partiami drobny cukier. Ubijamy aż masa będzie puszysta. Dodajemy roztopione masło i mieszamy tylko do połączenia. Kolejno dodajemy partiami przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy łopatką.
Masę wylewamy na dużą formę z piekarnika wyłożoną papierem. Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) przez 12 minut. Jeszcze gorącą wykładamy na szmatkę i odrywamy papier. Zwijamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Kajmak mieszamy w miseczce z orzeszkami. Smarujemy po ostudzonym placku. Ubijamy śmietankę z mascarpone, cukrem drobnym oraz śmietan fixem. Wykładamy na kajmak. Roladę zwijamy. Dekorujemy kajmakiem, orzeszkami oraz bitą śmietaną. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.