Tarta czekoladowa bez pieczenia z kremem mascarpone i owocami 

Tarta czekoladowa bez pieczenia z kremem mascarpone i owocami 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Walentynki, Karnawał, Jesienne wypieki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Spód: 

  • 300 g ciastek czekoladowych z kremem (np. Oreo) 
  • 50 g gorzkiej czekolady 
  • 50 g masła 
  • odrobina masła do natłuszczenia formy 

Krem kakaowy z mascarpone: 

  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego) 
  • 200 ml śmietanki 30% (zimnej) 
  • 3 łyżki ciemnego kakao (ok. 25 g) 
  • 3–4 łyżki cukru pudru Królewski (lub według smaku) 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 

Do dekoracji: 

  • białe truskawki, borówki lub inne owoce sezonowe 
  • listki mięty lub kwiaty 

PRZYGOTOWANIE

1.

Formę do tarty o średnicy ok. 25–26 cm natłuścić niewielką ilością masła.
Ciasteczka (wraz z nadzieniem) rozdrobnić. W rondelku rozpuścić masło z czekoladą, a następnie wymieszać z pokruszonymi ciastkami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masą dokładnie wylepić dno i boki formy, mocno dociskając. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu.
Mascarpone połączyć z cukrem pudrem, śmietanką i opcjonalnie wanilią. Na koniec ubijania dodać kakao. Krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Gotowy krem wyłożyć na schłodzony spód i wyrównać wierzch. Tartę schłodzić przez minimum 2 godziny, aż masa odpowiednio stężeje.

Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się