Biszkopt:
Jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki lub ogrzać w ciepłej wodzie. Piekarnik nagrzać do 170°C (góra-dół). Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i kontynuować miksowanie do uzyskania lśniącej, gęstej masy. Następnie dodawać po jednym żółtku, za każdym razem miksując do połączenia.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej – najlepiej za pomocą szpatułki lub miksera na niskich obrotach.
Ciasto przelać do formy. Piec przez 30–35 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika upuścić tortownicę na blat z wysokości około 20 cm, aby zapobiec opadaniu ciasta. Ostudzić całkowicie.