Kolorowy tort confetti z kremem śmietanowym 

Kolorowy tort confetti z kremem śmietanowym 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do kilku godzin
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Dzień Dziecka, Ciasta na urodziny i imieniny, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Biszkopt: 

  • 6 dużych jajek 
  • 200 g cukru pudru Królewski 
  • 140 g mąki pszennej typu 450 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Krem śmietanowy: 

  • 400 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) 
  • 500 g serka mascarpone (zimnego) 
  • 2–3 łyżki cukru pudru Królewski (do smaku) 
  • różowy barwnik spożywczy 

Dodatkowo: 

  • Kolorowa, słodka posypka 

 

PRZYGOTOWANIE

1.

Biszkopt:
Jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki lub ogrzać w ciepłej wodzie. Piekarnik nagrzać do 170°C (góra-dół). Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i kontynuować miksowanie do uzyskania lśniącej, gęstej masy. Następnie dodawać po jednym żółtku, za każdym razem miksując do połączenia.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej – najlepiej za pomocą szpatułki lub miksera na niskich obrotach.

Ciasto przelać do formy. Piec przez 30–35 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika upuścić tortownicę na blat z wysokości około 20 cm, aby zapobiec opadaniu ciasta. Ostudzić całkowicie.

2.

Krem:
Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubić na gładką, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać barwnik spożywczy w ilości zależnej od pożądanego odcienia. Nie ubijać zbyt długo, aby masa się nie zwarzyła.

3.

Składanie tortu:
Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy równe blaty.
Na paterze ułożyć pierwszy blat, opcjonalnie nasączyć ponczem. Rozsmarować jedną trzecią kremu.
Położyć drugi blat, nasączyć, nałożyć drugą część kremu.
Przykryć ostatnim blatem, również go nasączyć. Wierzch i boki tortu pokryć pozostałą porcją kremu i udekorować posypką.

4.

Schładzanie:
Gotowy tort umieścić w lodówce na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu krem się ustabilizuje, a ciasto łatwiej będzie się kroić.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się