Sposób przygotowania spodu:
W dużej misce połączyć mąkę, cukier puder Królewski, kakao oraz sól. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło i mieszać mikserem z końcówką do ciasta kruchego lub siekać nożem do uzyskania konsystencji drobnej kruszonki.
Wbić jajko i zagnieść ciasto w jednolitą masę – ręcznie lub mikserem. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek większy niż średnica formy (22–23 cm). Oderwać górny papier, przełożyć ciasto do formy, dociśnięciem wylepić spód i boki, odcinając nadmiar. Spód nakłuć widelcem i schłodzić ponownie w czasie nagrzewania piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do 180°C (góra–dół). Formę z ciastem wyłożyć folią aluminiową, wsypać obciążenie (np. suchy ryż lub fasolę) i piec przez 20 minut. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze 10 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.