Torcik różany z mascarpone i malinami 

Torcik różany z mascarpone i malinami 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do kilku godzin
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Walentynki, Dzień Dziecka, Desery owocowe

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Biszkopt (tortownica 18 cm): 

  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 
  • 120 g cukru Królewski 
  • 100 g mąki pszennej tortowej 
  • 25 g mąki ziemniaczanej 
  • szczypta soli 

Nasączenie: 

  • 80 ml wody 
  • 1 łyżeczka wody różanej (lub kilka kropel, do smaku) 
  • 1 łyżeczka cukru Królewski 

Krem mascarpone: 

  • 400 g serka mascarpone (schłodzony) 
  • 300 ml śmietanki 36% lub 30% (schłodzona) 
  • 80–100 g cukru pudru Królewski 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii 

 

Dodatki: 

  • ok. 250 g świeżych owoców (maliny, truskawki) 

 

PRZYGOTOWANIE

1.

Biszkopt:
Piekarnik nagrzać do 170°C (góra–dół).
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier Królewski.
Dodawać po jednym żółtku, miksując na średnich obrotach.
Przesiać mąki i delikatnie wmieszać do masy jajecznej za pomocą szpatułki.
Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).
Piec ok. 30–35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu upuścić formę z wysokości ok. 20–30 cm (na zabezpieczony blat), by zapobiec opadaniu.
Wystudzić całkowicie, a następnie przeciąć na 3 blaty.

2.

Nasączenie:
Wodę wymieszać z wodą różaną i cukrem Królewskim. Odstawić.

3.

Krem mascarpone:
Śmietankę i mascarpone umieścić w misie miksera.
Dodać cukier puder Królewski i wanilię.
Ubić na gładki, gęsty krem (uważać, by nie przebić).

4.

Składanie tortu:
Spód biszkoptu nasączyć, posmarować cienką warstwą kremu, rozłożyć część malin.
Przykryć kolejnym blatem, ponownie nasączyć, nałożyć krem i maliny.
Nałożyć ostatni blat, również go nasączyć i posmarować cienką warstwą kremu.
Cały tort obłożyć kremem w stylu „naked cake”.

5.

Dekoracja:
Tort udekorować świeżymi owocami.

6.

Wskazówki:
Tort najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce – krem zyskuje stabilność, a biszkopt przechodzi aromatem.
Woda różana jest intensywna – warto zaczynać od małej ilości i dostosować do własnych upodobań.
Tort można przygotować dzień wcześniej – smaki się „przegryzą”, a konsystencja będzie idealna.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się