Uformuj kulki wielkości piłki do ping-ponga, schłodź około 60 minut lodówce i piecz 10 min w 180°C. Gotowe! 🍪💛 Ciasto możesz też zamrozić, wytrzyma do 3 miesięcy w zamrażarce, a Ty możesz upiec je w dowolnym momencie.
WERSJA PODSTAWOWA
100 g masła (temp. pokojowa)
95 g cukru białego + 95 g cukru trzcinowego
180 g mąki „krupczatki” + 20 g skrobi kukurydzianej
1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
MOŻLIWE DODATKI
25 g pistacji
25 g paprykowych orzeszków
25 g suszonej żurawiny
10 g pianek marshmallow
garść precelków
Uformuj kulki wielkości piłki do ping-ponga, schłodź około 60 minut lodówce i piecz 10 min w 180°C. Gotowe! 🍪💛 Ciasto możesz też zamrozić, wytrzyma do 3 miesięcy w zamrażarce, a Ty możesz upiec je w dowolnym momencie.