Ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka cytrynowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Pikniki i grille

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

CIASTO

140 g mąki pszennej

75 g miękkiego masła

50 g cukru Królewskiego (biały lub trzcinowy)

1/2 jajka w rozmiarze L (około 25g)

15 g soku z cytryny 10 g skórki cytrynowej

1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Szczypta soli

POLEWA

15 g roztopionego masła

60 g cukru pudru Królewskiego

1/2 łyżki soku z cytryny

1/2 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE

1.

Rozetrzeć cukier ze skórką z cytryny w misce. Dodać masło, rozetrzeć trzepaczką, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, wanilię i jajko, wymieszać do połączenia składników. Stopniowo dodawać mąkę i sól, mieszać, aż powstanie jednolite ciasto. Uformować wałek o średnicy 5 cm. Obtoczyć wałek w cukrze trzcinowym, schłodzić przez noc w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 170°C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Pokroić ciasto na 12 części. Ułożyć ciasteczka na blasze, zachowując odstępy. Piec przez 12-14 minut, ostudzić na kratce (nie piec dłużej, ciasteczka dochodzą jeszcze po wyjęciu z piekarnika).

2.

Wymieszać masło, cukier puder, sok z cytryny, mleko i sól do uzyskania gładkiej konsystencji. Nałożyć glazurę na ostudzone ciasteczka i posypać je z wierzchu cytrynową skórką i ewentualnie płatkami chabru.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się