Przygotowanie muffinów:
Przygotowanie składników
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Masło rozpuścić na małym ogniu i odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę drobno posiekać.
Mieszanie składników suchych
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i kakao przesiać do dużej miski.
Dodać cukier puder Królewski i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać.
Przygotowanie masy jajecznej
Jajka połączyć z mlekiem i ubić rózgą kuchenną lub mikserem.
Łączenie składników
Do suchych składników dodać masę jajeczną oraz roztopione masło, delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać kilka razy – konsystencja powinna pozostać lekko grudkowata.
Pieczenie
Masę przełożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny, napełniając je do ⅔ wysokości. Wstawić do piekarnika i piec przez około 17 minut, do momentu, gdy wbity patyczek będzie suchy.