Cynamonowe pączki z jabłkami i karmelem

Cynamonowe pączki z jabłkami i karmelem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 40 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki, Karnawał, Przepisy na niemarnowanie, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

2 twarde kwaśne jabłka

1/2 szklanki Cukru Królewskiego

1 szklanki jogurtu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 szklanki mąki pszennej (ok. 2 szklanki)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka pasty waniliowej

1 łyżka cynamonu

Szczypta soli

0,5L oleju rzepakowego

Karmel

250 g Cukru Królewskiego

100 g masła

150 g śmietanki UHT 30%

1 łyżeczka wędzonej soli lub innej soli gruboziarnistej

PRZYGOTOWANIE

1.

Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę. Wymieszaj z połową cukru i cynamonem. W osobnej, dużej misce wymieszaj jogurt z jajkami i wanilią, a następnie dodaj resztę cukru, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstaw na 20 minut. Do przygotowanej masy dodaj jabłka i wymieszaj. W garnku rozgrzej olej do 175 stopni. Przy pomocy dwóch łyżeczek, zanurzonych wcześniej w oleju nakładaj porcje ciasta na pączki – wielkość małego orzecha włoskiego i smaż 6-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe pączki odsącz na ręczniku papierowym.

2.

Karmel:

Do rondelka o grubym dnie wsyp cukier i podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści i będzie miał karmelowy kolor. Dodaj pokrojone w duże kawałki masło i energicznie mieszaj do połączenia składników. Następnie dodaj śmietankę i ponownie wymieszaj. Dopraw karmel szczyptą soli. Zachowaj czujność karmel jest bardzo gorący

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się