Sernik na zimno z białą czekoladą i figami

Sernik na zimno z białą czekoladą i figami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Jesienne wypieki, Przepisy na niemarnowanie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Masa: 

600 g jogurtu skyr lub greckiego w temperaturze pokojowej 

250 g białej czekolady  

Kilka kropli ekstraktu wanilinowego 

250 ml zimnej śmietanki 30% do deserów 

2 łyżki Cukru Drobnego Królewski

Spód: 

150 g herbatników maślanych 

Ok. 100 g rozpuszczonego masła 

 

Polewa: 

Tabliczka białej czekolady 

 

Do dekoracji: 

4 figi 

PRZYGOTOWANIE

1.

Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć na piasek, dodać do nich roztopione masło i wyłożyć je na dnie formy. Wyrównać powierzchnię z herbatników i docisnąć. Wstawić do lodówki, na czas przygotowywania masy serowej.

2.

W naczyniu wymieszać jogurt ekstraktem waniliowym. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną połączyć z jogurtem. Schłodzoną śmietankę ubić z Cukrem Drobnym Królewski i wmieszać z przygotowaną wcześniej masą.

3.

Przełożyć masę do formy na przygotowany spód, wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia na 2-3 godziny. 
Gdy sernik stężeje, tabliczkę białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Poczekać aż czekolada lekko ostygnie, ale nadal będzie płynna i polać nią sernik. Rozprowadzić równomiernie czekoladę na wierzchu sernika. Pokroić figi i położyć plasterki na serniku. Wstawić do lodówki, by polewa stężała.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się