Wielkanocne babeczki cytrynowe

Wielkanocne babeczki cytrynowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Wielkanoc, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej 
  • łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 150 g cukru Królewskiego 
  • szczypta soli 
  • 2 i 1/2 łyżki startej skórki z cytryny  
  • 1 opakowaniu cukru wanilinowego 
  • 2 jajka 
  • 250 ml jogurtu lub kefiru lub maślanki 
  • 125 g roztopionego masła lub oleju roślinnego 

Lukier: 

  • 100 g cukru pudru Królewskiego 
  • Sok z jednej dużej cytryny

Dekoracja: 

  •  jadalne płatki kwiatów

PRZYGOTOWANIE

1.

Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy, ponownie wymieszać.

2.

W drugiej misce rozmieszać jajka z jogurtem lub kefirem lub maślanką oraz roztopionym i ostudzonym masłem lub olejem roślinnym.

Mokre składniki wlać do sypkich i delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.

3.

Formę na babeczki wyłożyć 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 190° stopni.

4.

Wyłożyć do papilotek i piec przez około 20 – 22 minuty.
Lukier przygotować z połączenia cukru pudru Królewskiego oraz soku z cytryny – zmiksować na gładką masę. (Uwaga: przed dodaniem soku z cytryny do cukry, należy go przecedzić przez sitko)
Polać lukrem babeczki i udekorować według uznania, np. płatkami suszonych kwiatów.


Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się