Wiśnie umyć, wydrylować. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny oraz cynamon. Całość gotować ok. 8-10 minut aż wiśnie puszczą sok.
Zrób przepyszną, domową frużelinę z wiśni i zatrzymaj smak letnich owoców na dłużej! Skorzystaj z naszego przepisu i zapełnij swoją domową spiżarnię!
Składniki (10 x 200 ml):
Wiśnie umyć, wydrylować. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny oraz cynamon. Całość gotować ok. 8-10 minut aż wiśnie puszczą sok.
W kubeczku wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą. Zawartość kubka wlać do gotujących się wiśni i energicznie mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia. Frużelina powinna być przezroczysta i przypominać kisiel.
Jeszcze ciepłą frużelinę przełożyć do czystych, wyparzonych słoiczków. Słoiki zakręcić.
Aby frużelina mogła być przechowywana przez zimę należy ją zapasteryzować. W tym celu należy ułożyć słoiki w dużym garnku (na dno włożyć ściereczkę). Słoiki w garnku zalać zimną wodą do 3/4 ich wysokości i pasteryzować na średnim ogniu ok. 15 min od zagotowania.
Słoiki z frużeliną wyjąć, wystudzić i wynieść do chłodnego, ciemnego pomieszczenia. Tak przygotowana frużelina może być przechowywana ok. 9 m-cy.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się