Herbatniki pokruszyć, dodać masło, wymieszać. Wyłożyć na dno blaszki i wygładzić.
Czy istnieje deser marzenie? Okazuje się, że tak i jest to niebiańsko pyszny sernik kajmakowy z czekoladą!
Spód:
Warstwa karmelowa:
Warstwa czekoladowa:
Polewa i dekoracja:
Herbatniki pokruszyć, dodać masło, wymieszać. Wyłożyć na dno blaszki i wygładzić.
Warstwa karmelowa: Przygotować karmel. Cukier trzcinowy rozpuścić w garnku o grubym dnie, nie mieszając. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodać masło, wymieszać. Wlać stopniowo śmietankę, wymieszać i całkowicie ostudzić.
Do sera dodać ostudzony karmel, sól, rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietankę, wymieszać. Wylać warstwę na spód z herbatników. Wstawić do lodówki do stężenia.
Warstwa czekoladowa: do sera dodać cukier, wymieszać. Dodać czekoladę, kakao i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietankę, wymieszać. Wylać na warstwę karmelową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Dekoracja: Czekoladę mleczną rozpuścić wraz z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej. Polać wierzch sernika. Udekorować wierzch wg uznania.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się