Mąkę przesiać, dodać drożdże, ciepłe mleko, jajka ubite z cukrem, roztopione masło. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
Ciasto drożdżowe:
Masa makowa:
Lukier:
Mąkę przesiać, dodać drożdże, ciepłe mleko, jajka ubite z cukrem, roztopione masło. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
Do zmielonego trzykrotnie maku dodać cukier trzcinowy, posiekane rodzynki i posiekane orzechy, roztopione masło oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i skórkę z niej otartą. Wymieszać masę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na cienki, okrągły placek. Dwa placki posmarować miękkim masłem, przykryć pozostałymi dwoma plackami, rozwałkować. Podzielić na trójkąty, na każdy nałożyć porcję farszu, zwinąć. Wierzch posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec w temp. 180°C przez około 25 minut (na złoty kolor). Ostudzić.
Białko wymieszać z cukrem pudrem. Powstałym lukrem polać wierzch rogalików, posypać posiekanymi pistacjami.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się