Sernik z przetartymi owocami

Sernik z przetartymi owocami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Przepisy na niemarnowanie, Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Wielkanoc

Połączenie kremowego sera i lekko kwaśnych owoców, czy na koniec lata może być coś lepszego? Wypróbuj przepis na przepyszny sernik, wykorzystaj zalegające owoce i ciesz się ostatnimi promieniami letniego słońca.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Spód:

  • 85 g mąki pszennej
  • 20 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 żółtko
  • 40 g miękkiego masła
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 650 g sera sernikowego (nie może być rzadki)
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 jajek
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 szklanka cukru pudru Cukier Królewski
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Frużelina owocowa:

  • 270 g owoców (np. malina, jeżyna, jagoda, truskawka)
  • 3 łyżki Cukru Królewskiego z buraków cukrowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka zimnej wody

PRZYGOTOWANIE

1.

Składniki na spód, posiekać nożem a następnie zagnieść rękami na jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać 150*C z termoobiegiem. Blachę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Wylepić dno formy ciastem.

2.

Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w osobnej misce. Ser włożyć do dużej miski, dodać budyń waniliowy, żółtka, ziarenka z laski wanilii, 1 szklankę cukru pudru i zmiksować na jednolitą masę tylko do połączenia składników.

3.

Śmietanę ubić na sztywno, białka również ubić na sztywno. Do masy serowej wmieszać delikatnie ubitą śmietanę i białka (można dodać na dwa razy). Naprawdę delikatnie!

4.

Na ciasto wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C z termoobiegiem i piec około 50 minut. Jeśli sernik będzie się mocno przypiekał, otworzyć piekarnik i szybko nakryć kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i lekko uchylić drzwiczki. Zostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Po wyjęciu z piekarnika sernik ostrożnie obkroić dookoła aby równo opadał.

5.

Owoce włożyć do garnka z cukrem, wodą i podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę.

6.

Zdjąć z palnika i dodać cytrynę i napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia.

7.

Wystudzoną, już prawie tężejącą frużelinę wyłożyć na sernik i włożyć do lodówki aby stężał.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się