Bitki wieprzowe

Bitki wieprzowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Prosty, domowy obiad, który jest tak uniwersalny, a zarazem pyszny, że na pewno każdemu przypadanie do gustu. Delikatne mięso w sosie pomidorowym o lekko pikantnym i słodkawym posmaku to świetny posiłek dla całej rodziny.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 500 g schabu lub polędwicy wieprzowej
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g śmietany 18%
  • 25 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku ostrej
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki
  • Kasza gryczana, ziemniaki lub ryż do podania

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Rozgrzać na patelni olej, podsmażyć czosnek i cebulę, aż się zeszkli.

Krok  2
2.

Mięso pokroić na plastry, każdy rozbić tłuczkiem do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i paprykami w proszku. Podsmażyć na patelni na złoty kolor.

Krok  3
3.

Na patelnię dodać pomidory w puszce i cukier trzcinowy, całość gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać. Danie posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami lub ryżem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się