Tarta z kremem matcha i borówkami 

Tarta z kremem matcha i borówkami 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na spód: 

  • 190 g mąki pszennej 
  • 75 g cukru pudru Królewski 
  • 45 g ciemnego kakao 
  • szczypta soli 
  • 110 g zimnego masła 
  • 1 małe jajko 

Krem matcha: 

Składniki: 

  • 250 g mascarpone (schłodzone) 
  • 200 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej) 
  • 3–4 łyżki cukru pudru królewskiego 
  • 2-3 łyżki proszku matcha (w zależności od preferencji smakowych oraz kolorystycznych) 

PRZYGOTOWANIE

1.

Sposób przygotowania spodu:

W dużej misce połączyć mąkę, cukier puder Królewski, kakao oraz sól. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło i mieszać mikserem z końcówką do ciasta kruchego lub siekać nożem do uzyskania konsystencji drobnej kruszonki.

Wbić jajko i zagnieść ciasto w jednolitą masę – ręcznie lub mikserem. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek większy niż średnica formy (22–23 cm). Oderwać górny papier, przełożyć ciasto do formy, dociśnięciem wylepić spód i boki, odcinając nadmiar. Spód nakłuć widelcem i schłodzić ponownie w czasie nagrzewania piekarnika.

Piekarnik rozgrzać do 180°C (góra–dół). Formę z ciastem wyłożyć folią aluminiową, wsypać obciążenie (np. suchy ryż lub fasolę) i piec przez 20 minut. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze 10 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

2.

Krem matcha:

Mascarpone, kremówkę, cukier puder Królewski oraz matchę umieścić w misce i ubijać mikserem, aż powstanie puszysty, jednolity krem o gładkiej konsystencji. Uważać, by nie ubijać zbyt długo – krem powinien być stabilny, ale nie przekształcić się w masło.

Gotowy krem wyłożyć na wystudzony spód tarty i równomiernie rozprowadzić.

3.

Dekoracja i podanie:

Wierzch ozdobić świeżymi borówkami.

Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się