Tarta z kozim serem i karmelizowaną cebulą

Tarta z kozim serem i karmelizowaną cebulą

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Pikniki i grille, Przepisy na niemarnowanie

Fanów słodko-słonych smaków zapraszamy do wypróbowania przepysznej tarty z karmelizowną cebulą i kozim serem. Wystarczy chwilką w kuchni, by zachwycić się tym połączeniem.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Spód:

  • 380 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3 czerwone cebule
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru drobnego Cukier Królewski
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 80 g twardego sera np. parmezan, grana padano
  • sól, pieprz
  • 80 g koziego sera
  • 1 łyżka cukru trzcinowego Cukier Królewski do posypania
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

PRZYGOTOWANIE

1.

Składniki na ciasto wyrabiamy ręcznie lub w robocie, odkładamy na 30 min do lodówki owinięte folią.

2.

Następnie oprószamy mąką i rozwałkowujemy na blacie. Ciasto wykładamy do formy na tartę o średnicy ok. 25 cm, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy ok. 40 min, aż się zarumienieni.

3.

W tym czasie cebulę siekamy w pióra, smażymy na maśle, a kiedy delikatnie się zrumieni, dosypujemy cukier i smażymy jeszcze przez moment aż zacznie się karmelizować.

4.

Jaja mieszamy z jogurtem. Do masy dodajemy starty na tarce ser, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód, po wierzchu układamy karmelizowaną cebulę, kozi ser, który posypujemy odrobiną cukru trzcinowego, gałązki rozmarynu i wkładamy ponownie do piekarnika nie zmieniając temperatury, na ok. 40 min.

5.

Opcjonalnie upieczoną tartę możemy posypać jeszcze po wierzchu starty, twardym serem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!