Budyniowa tarta kokosowa z owocami

Budyniowa tarta kokosowa z owocami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Pikniki i grille, Przepisy na niemarnowanie, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki – ciasto kruche:

● 225 g mąki pszennej

● szczypta soli

● 4 łyżki cukru pudru Królewskiego

● 2 łyżki cukru wanilinowego

● 3 żółtka

● 2 łyżeczki zimnej wody

● 150 g zimnego masła

Składniki – krem budyniowy:

● 1 opakowanie budyniu kokosowego (bez cukru)

● 500 ml mleka

● 6 łyżek cukru pudru Królewskiego

● 100 g masła (w temperaturze pokojowej)

Dodatki do dekoracji:

● świeże porzeczki

PRZYGOTOWANIE

1.

Ciasto kruche:

1. Na stolnicy lub w misie umieścić mąkę i sól, następnie dodać cukier puder Królewski, cukier wanilinowy, żółtka oraz wodę. Delikatnie wymieszać palcami.

2. Dodać pokrojone zimne masło i szybko zagnieść całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Uformowane ciasto zawinąć w papier do pieczenia lub folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

4. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na placek o średnicy ok. 30 cm.

5. Przenieść ciasto do formy, pomagając sobie wałkiem i docisnąć je do dna oraz boków.

6. Nadmiar ciasta odciąć, a spód nakłuć widelcem.

7. Przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi.

8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10–12 minut, następnie usunąć obciążenie i piec kolejne 10 minut – do zrumienienia.

9. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia w formie.

2.

Krem budyniowy:

1. Odmierzyć pół szklanki mleka i dokładnie wymieszać z proszkiem budyniowym.

2. Pozostałą część mleka zagotować z dodatkiem cukru pudru Królewskiego.

3. Do wrzącego mleka wlać rozrobiony budyń, cały czas energicznie mieszając.

4. Gotować do uzyskania gęstej, jednolitej masy, następnie odstawić z ognia i wystudzić. Wierzch przykryć folią spożywczą, aby zapobiec powstawaniu kożucha.

5. Miękkie masło ubić na jasną, puszystą masę, następnie stopniowo dodawać przestudzony budyń, nie przerywając ubijania.

6. Gotowy krem wyłożyć równomiernie na schłodzony spód tarty.

3.

Dekoracja:

1. Wierzch kremu udekorować świeżymi porzeczkami oraz cienkimi kawałkami kokosa.

2. Tartę przechowywać w lodówce, najlepiej do momentu podania.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się