Ciasto kruche:
1. Na stolnicy lub w misie umieścić mąkę i sól, następnie dodać cukier puder Królewski, cukier wanilinowy, żółtka oraz wodę. Delikatnie wymieszać palcami.
2. Dodać pokrojone zimne masło i szybko zagnieść całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Uformowane ciasto zawinąć w papier do pieczenia lub folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
4. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na placek o średnicy ok. 30 cm.
5. Przenieść ciasto do formy, pomagając sobie wałkiem i docisnąć je do dna oraz boków.
6. Nadmiar ciasta odciąć, a spód nakłuć widelcem.
7. Przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi.
8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10–12 minut, następnie usunąć obciążenie i piec kolejne 10 minut – do zrumienienia.
9. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia w formie.