Szarlotka królewska

Szarlotka królewska

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Jesienne wypieki, Karnawał, Pikniki i grille

Klasyczna szarlotka jest prosta w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Najlepiej smakuje prosto z piekarnika, z odrobiną bitej śmietaną. Skusisz się?

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 230 g mąki pszennej 450
  • 75 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła

Nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg prażonych jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • cukier puder Królewski, do posypania

PRZYGOTOWANIE

1.

Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, cukier puder Królewski, szczyptę soli. Zrobić dołek i dodać żółtko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość siekać nożem do momentu aż powstanie kruszonka, a następnie zagnieść jednolite ciasto dłońmi.

2.

Ciasto podzielić na dwie części – jedna większa, druga mniejsza. Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200C góra-dół.

3.

Większą część ciasta rozłożyć w formie, nakłuć widelcem, a następnie podpiec w nagrzanym piekarniku przez ok. 10-12 min. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 C góra-dół.

4.

Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć nadzienie jabłkowe, a następnie zetrzeć na górę ciasto z lodówki. Szarlotkę piec 25-30 min. w temperaturze 180 C.

5.

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje podane z kleksem bitej śmietany.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się