Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, cukier puder Królewski, szczyptę soli. Zrobić dołek i dodać żółtko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość siekać nożem do momentu aż powstanie kruszonka, a następnie zagnieść jednolite ciasto dłońmi.
Klasyczna szarlotka jest prosta w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Najlepiej smakuje prosto z piekarnika, z odrobiną bitej śmietaną. Skusisz się?
Ciasto:
Nadzienie jabłkowe:
Dodatkowo:
Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, cukier puder Królewski, szczyptę soli. Zrobić dołek i dodać żółtko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość siekać nożem do momentu aż powstanie kruszonka, a następnie zagnieść jednolite ciasto dłońmi.
Ciasto podzielić na dwie części – jedna większa, druga mniejsza. Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200C góra-dół.
Większą część ciasta rozłożyć w formie, nakłuć widelcem, a następnie podpiec w nagrzanym piekarniku przez ok. 10-12 min. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 C góra-dół.
Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć nadzienie jabłkowe, a następnie zetrzeć na górę ciasto z lodówki. Szarlotkę piec 25-30 min. w temperaturze 180 C.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje podane z kleksem bitej śmietany.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się