Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wewnątrz wysmarować masłem, a z zewnątrz dokładnie obłożyć folią aluminiową.
Idealnie puszysty, lekki, perfekcyjny do podania ze świeżymi owocami. Wypróbuj przepis na Fluffy Cake – internetowy hit i zaskocz domowników pysznym deserem.
Składniki (4 porcje):
Dodatkowo:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wewnątrz wysmarować masłem, a z zewnątrz dokładnie obłożyć folią aluminiową.
Masło podgrzać w rondelku z żółtkami, serkiem, połową cukru i opcjonalnie ekstraktem lub esencją waniliową do powstania gładkiej masy. Masę przełożyć do miski i wlać mleko, a następnie delikatnie wymieszać. Przesiać mąkę pszenną i skrobię kukurydzianą i ponownie delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać resztę cukru i sok z cytryny. Ponownie ubić i przełożyć do masy z żółtkami. Bardzo delikatnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej tortownicy. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego. Wlać do niego wrzącą wodę do wysokości połowy tortownicy. Ostrożnie przełożyć do piekarnika.
Piec przez 25 minut w 160 stopniach, a następnie przez kolejne 40 minut w 120 stopniach. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w nagrzanym piekarniku. Następnie wyciągnąć od razu z naczynia z wodą i odstawić do całkowitego przestudzenia. Przełożyć ostrożnie na talerzyk do góry dnem i podawać w całości. Udekorować świeżymi owocami i cukrem pudrem.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się