Serniczki na zimno

Serniczki na zimno

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka

Uwielbiane przez dzieciaki, ukochane przez starszych, a na ich wykonanie potrzebujesz tylko 15 minut. Serniczki na zimno z owocami to zawsze dobry pomysł i niezawodny plan awaryjny, kiedy nadciągają goście!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • Składniki (na ok. 10 pucharków):
  • 160 g kakaowych herbatników
  • 450 twarogu sernikowego dobrej jakości
  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 300 g mrożonych jagód
  • 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru drobnego Cukier Królewski
  • listki mięty

PRZYGOTOWANIE

1.

Herbatniki zmiksować na piasek. Ser utrzeć w misie ze śmietaną, cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii.

2.

Jagody podgrzać z cukrem w rondelku. Kiedy puszczą sok, dodać rozprowadzoną w odrobinie wody skrobię i cały czas mieszając wlewać cienkim strumieniem do jagód. Gotować na wolnym ogniu 2-3 min do zgęstnienia. Ostudzić.

3.

Na dno pucharków deserowych rozdzielić zmiksowane ciastka. Następnie jako drugą warstwę ułożyć masę serową. Na wierzch do pucharków rozłożyć ostudzone owoce. Udekorować listkami mięty. Schłodzić w lodówce godzinę przed podaniem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się