Sałatka z karmelizowanym boczkiem

Sałatka z karmelizowanym boczkiem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Czas na kolorową przekąskę witaminową! Rozpocznijcie dzień od przygotowania prostej sałatki z karmelizowanym boczkiem. Kto by się skusił na taką przekąskę?

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • Miks sałat
  • 1 batat
  • 1 zielony ogórek
  • 2 jabłka
  • 1 czerwona cebula
  • Około 70 g sera typu blue
  • Około 50 g boczku w plastrach
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • Oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Batat i jabłka pokroić w plastry. Oprószyć solą i usmażyć na oliwie na patelni grillowej.

Krok  2
2.

Przygotować dressing: wymieszać jedną łyżeczkę cukru z sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Na patelnię dodać 1 łyżeczkę oliwy, wsypać pokrojony w paski boczek, wsypać łyżkę cukru i smażyć, aż boczek się skarmelizuje.

Krok  3
3.

Ogórek pokroić w plastry, cebulę w pióra. Sałatę ułożyć w misce, ułożyć grillowany batat i jabłka, plastry ogórka oraz cebulę. Posypać pokruszonym serem blue. Na wierzch dodać karmelizowany bekon. Całość polać dressingiem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się