Rolada z galaretką

Rolada z galaretką

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Wielkanoc, Dzień Dziecka

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

CIASTO:

6 jajek

150 g cukru pudru

110 g mąki pszennej

35 g mąki ziemniaczanej

40 g oleju

1 łyżka kakao

MASA:

250 g mascarpone

200 ml śmietanki 30%

1 łyżka cukru pudru

1 galaretka agrestowa

 

PRZYGOTOWANIE

1.

Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy olej i mieszamy tylko do połączenia. Odkładamy 1/4 masy i dodajemy kakao. Wykładamy do foremek z króliczkami i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Do reszty masy dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy łopatką. Króliczki kroimy na cienkie paski i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Wylewamy resztę masy. Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) przez 12 minut. Jeszcze gorącą wykładamy na szmatkę i odrywamy papier. Zwijamy. Odstawiamy do wystudzenia. Pamiętajmy króliczki muszą być od dołu.

2.

Ubijamy śmietankę z mascarpone oraz cukrem. Wykładamy na roladę. Na to pokrojona w kostkę galaretka. Zwijamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się