Ptysie z kremem orzechowym i wiśniami

Ptysie z kremem orzechowym i wiśniami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny

Domowe ptysie na niezwykle lekkim cieście z aksamitnym, kremowym nadzieniem orzechowym, przełamane smakiem wiśniowej konfitury, to przepis na deser idealny. Bo raczy nie tylko kubki smakowe, ale również cieszy wzrok swym efektownym wyglądem. Wymagają nieco więcej czasu na przygotowanie, ale zdecydowanie warto.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto: 

  • 80g mąki pszennej  
  • 70g mleka 
  • 70g wody 
  • 60g masła 
  • 3 jajka 
  • 1/2 łyżeczka soli 

Kruszonka: 

  • 70 g mąki pszennej krupczatki  
  • 70 g cukru trzcinowego Cukier Królewski  
  • 70 g masła  

Krem: 

  • 400 ml mleka 
  • 200 g cukru trzcinowego Cukier Królewski  
  • 2 budynie śmietankowe  
  • 3 łyżki masła orzechowego   
  • 250 g masła  
  • Około ½ łyżeczki soli do smaku  

Dodatkowo: 

  • 1 słoik konfitury wiśniowej  
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  

PRZYGOTOWANIE

    Krok  1
    1.

    Mleko, wodę i masło odważone na ciasto zagotować. Dodać mąkę, sól, wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie stopniowo zmiksować z jajkami.

    Składniki na kruszonkę zagnieść, rozwałkować cienko między dwoma płatami papieru do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

    Krok  2
    2.

    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego okrągłe ptysie. Na wierzchu każdego z nich położyć wycięte ze schłodzonej kruszonki kółka. Piec w temp. 200°C na złoty kolor (około 25 minut). Ostudzić.

    Krok  3
    3.

    Konfiturę umieścić w garnuszku, dodać mąkę, podgrzewać, aż zgęstnieje. Ostudzić całkowicie i przełożyć do rękawa cukierniczego.

    Budynie ugotować na mleku wraz z cukrem, ostudzić. Budyń zmiksować z miękkim masłem. Na koniec dodać masło orzechowe, wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego.

    Z ptysi odciąć nożem górną “czapeczkę”. Nałożyć konfiturę wiśniową i krem orzechowy, nałożyć odciętą część ptysia.

    Odwiedź nasze profile w social mediach

    Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

    Zapisz się