Profiterole z praliną pistacjową

Profiterole z praliną pistacjową

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Trudny
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Dzień Dziecka, Pikniki i grille, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

PRALINA PISTACJOWA

60 g czekolady białej

80 g pasty pistacjowej

25 g oleju rzepakowego

40 g prażynki

1 g soli

KRUSZONKA

50 g mąki pszennej

50 g trzcinowego cukru Królewski

41 g masła

szczypta soli

CIASTO PARZONE

83 g mleka 3,2%

50 g masła

1 g soli

4 g cukru kryształ Królewski

47 g mąki pszennej

około 80/100 g jajek

TRUSKAWKI

500 g truskawek

50 g cukru pudru Królewski

1 laska wanilii

KREM CZEKOLADOWY

200 g śmietanki 30%

200 g mleka

80 g żółtek

40 g drobnego cukru Królewski

160 g ciemnej czekolady 70%

2g soli

PRZYGOTOWANIE

1.

Pralina pistacjowa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub stopniowo w mikrofali nie doprowadzając do przegrzania. Połączyć z pozostałymi składnikami, odstawić na bok.

2.

Kruszonka
Składniki umieścić w robocie planetarnym i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub matami silikonowymi. Schładzać w lodówce przez kilka godzin (można przygotować dzień wcześniej). Tuż przed pieczeniem wyciąć okręgi o średnicy nieco większej od ptysia.

3.

Ciasto parzone
Doprowadzić do wrzenia wodę, mleko, masło, sól i cukier w garnku. Wsypać mąkę na ogniu i energicznie mieszać drewnianą łopatką, aż ciasto stanie się gładkie i przestanie przywierać do garnka (około 1 minuty). Przełożyć ciasto do robota planetarnego z końcówką do ciasta kruchego i miksować przez 20 sekund. Stopniowo dodawać rozbite jajka do uzyskania ciasta o konsystencji litery „V”. Wyszprycować ciasto na perforowaną formę. Wyciąć kruszonkę o średnicy nieco większej od ptysia i przykryć każdy. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 8 minut, następnie obniżyć temperaturę do 170°C i piec przez około 25 minut. Następnie uchylić lekko drzwi piekarnika, zabezpieczyć ścierką i piec kolejne 3-5 minut.

4.

Truskawki
Do rondla przełożyć truskawki pokrojone kostkę. Zasypać je cukrem, dodać ziarenka z wanilii i całą laskę/lub ekstrakt waniliowy. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Po wystudzeniu wyjąć laskę wanilii.

5.

Krem czekoladowy
W małym rondelku zagotować śmietankę z mlekiem. W misce wymieszać żółtka i cukier. Wlać gorące mleko i śmietankę na żółtka cały czas mieszając. Wlać wszystko z powrotem do rondla. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż osiągnie temperaturę 82°C. Wlać bezpośrednio na ciemną czekoladę. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryć folią spożywczą bezpośrednio na krem (w kontakcie) i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Ubić przed szprycowaniem.

5.

Nakładamy kolejno: pralina, truskawki, ubity krem, kruszone pistacje.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się