Polędwiczki z sosem rabarbarowym

Polędwiczki z sosem rabarbarowym

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Nasze polędwiczki to pomysł na obiad z letnim twistem. Rabarbar świetnie sprawdza się do wypieków, ale jego lekka kwasowość przełamana dodatkiem cukru trzcinowego rewelacyjnie sprawdza się także w towarzystwie mięs. Naprawdę warto spróbować tego połączenia.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 4 gałązki rabarbaru
  • 1 czerwona cebula
  • 10 g octu balsamicznego
  • 6 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • Opcjonalnie ryż do podania

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Polędwicę pokroić w plastry. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, doprawić solą i pieprzem.

Krok  2
2.

Cebulę pokroić w pióra, rabarbar w kawałki. Mięso podsmażyć na łyżce oleju na złoty kolor.

Krok  3
3.

Zeszklić cebulę na patelni na łyżce oleju, następnie dodać rabarbar, wsypać cukier trzcinowy i ocet balsamiczny, gotować całość około 15 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Podawać z usmażoną polędwiczką.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się