Pieczeń glazurowana

Pieczeń glazurowana

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Domowy, rodzinny posiłek, bez zbędnego zachodu w przygotowaniu, ale z super efektem końcowym? To nasza rolada wieprzowa z pyszną, złocistą, lekko słodką skórką. Podana w towarzystwie aksamitnego puree z ziemniaków z koperkiem. Obiad na piątkę!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 800-1000 g łopatki wieprzowej bez kości (w plastrach)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • Sól, pieprz

Glazura:

  • 30 g oliwy
  • 10 g octu balsamicznego
  • 10 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej
  • Kilka płatków czosnku suszonego

Puree:

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 g jogurtu naturalnego
  • 15 g masła
  • Sól do smaku
  • Pęczek koperku

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Plastry wieprzowiny lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Zwinąć w rulon i związać sznurkiem do pieczenia mięsa.

Krok  2
2.

Ułożyć mięso w brytfance. Wymieszać wszystkie składniki na glazurę, aż cukier się rozpuści. Połową glazury natrzeć wierzch mięsa. Przykryć brytfankę przykrywką (lub owinąć sreberkiem), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 40 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć pokrywkę, polać pozostałą glazurą i piec jeszcze 10-15 minut bez przykrycia, na złoty kolor.

Krok  3
3.

Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze ciepłe ugnieść wraz z masłem i jogurtem. Doprawić solą. Nałożyć na talerz, posypać posiekanym koperkiem. Podawać z plastrami wieprzowiny.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się