Mini mazurki kokos-mango

Mini mazurki kokos-mango

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Trudny
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Wielkanoc, Desery owocowe, Dzień Dziecka

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

240g mąki pszennej

35g mąki migdałowej

90g cukru pudru Królewskiego

120g zimnego masła

szczypta soli

1 jajko(50g)

1 żółtko + 1 łyż. mleka (do posmarowania tartaletek)

Żelka marakuja:

130g pulpy z marakui

40g drobnego cukru Królewskiego

6g żelatyny + 30g zimnej wody

Ganache kokosowe:

150g śmietanki kokosowej 24%

300g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE

1.

KRUCHE CIASTO: Mąki, cukier puder i masło zmiksuj do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj jajko i zagnieć. Rozwałkuj pomiędzy na grubość 3 mm. Włóż do zamrażarki na 30 min. Wytnij spody w kształcie jajka i ułóż na macie perforowanej lub papierze do pieczenia. Z ciasta uformuj wałeczki i wylep nimi brzegi. Wstaw do lodówki na min. 10 minut. Piecz w temp. 170°C przez 15 min.(tryb góra–dół), aż ciasto się zarumieni. Mieszanką żółtka i mleka wysmaruj środek i brzegi ciepłego ciasta. Wstaw ponownie do piekarnika na 3-5 minut, aż się delikatnie zarumienią.

2.

ŻELKA MARAKUJA: Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut. Pulpę z marakui i cukier podgrzej do wrzenia. Zdejmij garnek z kuchenki i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj. Przelej żelkę do formy na małe półkule i włóż do zamrażarki na kilka godzin.

3.

GANACHE KOKOSOWE: Śmietankę podgrzej prawie do wrzenia. Czekoladę pokrój na kawałki i zalej gorącą śmietanką. Odstaw na 2min. Wymieszaj szpatułką i zblenduj.

4.

SKŁADANIE MAZURKÓW: Na wystudzone kruche spody wylej jeszcze ciepły ganache. Na środku ciastka umieść zamrożoną żelkę i delikatnie dociśnij. Schłódź w lodówce przez 2-3h.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się