Kurczak w sosie chili

Kurczak w sosie chili

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Kurczak w sosie chilli to pyszne połączenie słodkich, słonych i lekko ostrych nut smakowych w azjatyckim wydaniu. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się na obiad każdego dnia i o każdej porze roku. Naprawdę warto!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  •       500 g piersi z kurczaka
  •       3 marchewki
  •       50 g wody
  •       20 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  •       2 papryczki chili
  •       Imbir o długości 3 cm
  •       Sok z ½ cytryny
  •       2 ząbki czosnku
  •       1 mała cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
  •       ½ łyżeczki papryki w proszku słodkiej
  •       2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •       2 łyżki sosu rybnego
  •       2 łyżki oleju
  •       Sól
  •      Ryż lub makaron noodle do podania

PRZYGOTOWANIE

1.

Marchewkę pokroić w plastry, kurczaka na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej, dodać marchewkę i kurczaka, smażyć aż mięso nabierze złotego koloru.

2.

Imbir pokroić w słupki. Cebulkę, czosnek i chili drobno posiekać. Dodać na patelnię, zeszklić. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać. Całość smażyć jeszcze około 15 minut, aby marchewka zmiękła.

3.

Posypać posiekanym szczypiorkiem, podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!