Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Kurczak słodko-kwaśny to sprawdzony sposób na obiad. Soczyste kawałki zanurzone w sosie z warzywami smakują wyśmienicie.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • Około 250 g różyczek brokułu
  • ½ świeżego ananasa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomarańczowa/żółta papryka
  • 1 cebula
  • Dymka/szczypiorek do posypania
  • Olej do smażenia
  • Ryż do podania

Sos:

  • 400 g passaty pomidorowej
  • 25 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej
  • ½ łyżeczki chilli
  • Sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Brokuł ugotować. Papryki i ananasa pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać.

Krok  2
2.

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojone w kostkę mięso, podsmażyć na złoty kolor. Wlać wszystkie składniki na sos, wymieszać. Zagotować.

Krok  3
3.

Dodać papryki i ananas, gotować około 15 minut. Na koniec dodać brokuł, wymieszać. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem/dymką.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się