Przygotować drożdżowe ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem, drożdżami i solą. Dodać ciepłe mleko, roztopione masło i wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem na około godzinę, aby wyrosło.
Tradycyjne, drożdżowe ciasto w wersji na słono, z kapustą i grzybami sprawdzi się na każdym świątecznym stole. Wymaga chwili uwagi i czasu na przygotowanie, ale zdecydowanie jest tego wart!
Ciasto:
Farsz:
Przygotować drożdżowe ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem, drożdżami i solą. Dodać ciepłe mleko, roztopione masło i wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem na około godzinę, aby wyrosło.
Kapustę odsączyć, lekko posiekać. Cebulę posiekać. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę, podsmażyć, aż się zeszkli. Dodać kapustę, wymieszać. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wlać 500 g wody, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu około godzinę, aż kapusta zmięknie. Ostudzić.
Pieczarki obrać, posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do pieczarek. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wsypać pieczarki, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Smażyć około 10 minut. Dodać do kapusty, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, nałożyć ostudzoną kapustę, zwinąć w rulon. Wierzch posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypać sezamem. Piec w temp. 180°C przez około 45 minut.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się