Korzenne ciasteczka bałwanki

Korzenne ciasteczka bałwanki

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Jesienne wypieki, Karnawał, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

225 g zimnego masła
4 żółtka 150 g cukru brązowego Królewskiego
450 g mąki tortowej
3 łyżki przyprawy korzennej

LUKIER KRÓLEWSKI

30-35 g białka (z jednego jajka L)
150 – 200 g cukru pudru Królewskiego
kilka kropli soku z cytryny
barwnik czarny i pomarańczowy

PRZYGOTOWANIE

1.

Cukier zmielić na puder. Dodać mąkę i masło – posiekać na piasek. Na końcu dodać żółtka – zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto od razu rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać krążki o średnicy około 6 cm. Ciastka układać na papierze do pieczenia, schłodzić i piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

2.

LUKIER KRÓLEWSKI – cukier puder przesiać. Dodać białko i utrzeć na gładko. Opcjonalnie można dodać sok z cytryny. Odłożyć po łyżce lukru i każdą część zabarwić. Lukier przełożyć do rękawów, udekorować ciastka na wzór bałwanka.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się