Jajka roztrzepać widelcem z cukrem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki, wyrobić i zagnieść drożdżowe ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Bułeczki wypełnione owocami z chrupiącą kruszonką na wierzchu to smak pełni lata. Naszą wersję jagodzianek urozmaiciliśmy dodatkiem malin i był to strzał w dziesiątkę.
Ciasto:
Nadzienie:
Kruszonka:

Jajka roztrzepać widelcem z cukrem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki, wyrobić i zagnieść drożdżowe ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.

Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Z wyrośniętego ciasta uformować placki, nałożyć na nie porcję jagód, kilka malin i małą łyżeczkę cukru. Skleić brzegi i uformować bułeczkę. Ułożyć na papier do pieczenia.

Składniki na kruszonkę rozgnieść w palcach. Wierzch bułeczek posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypać obficie kruszonką. Piec w temp. 180°C przez około 25-30 minut, na złoty kolor.