Jagodzianki z kremem patissiere

Jagodzianki z kremem patissiere

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Dzień Dziecka, Pikniki i grille

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

CIASTO DROŻDŻOWE
500 g mąki tortowej
7 łyżek Cukru Królewskiego
25 g świeżych drożdży
2 jajka
250 ml letniego mleka
100 g roztopionego i wystudzonego masła
500 g jagód
jajko do posmarowania jagodzianek

KRUSZONKA
100 g masła
80 g Cukru Królewskiego
150 g mąki tortowej

KREM PATISSIERE
3 żółtka
150 ml mleka
125 ml śmietanki
30% laska waniliowa
30 g zimnego masła
25 g skrobi kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE

1.

Dzień przed zrobieniem jagodzianek przygotować krem patissiere. Mleko, śmietankę, ziarenka z wanilii i laskę podgrzewać na wolnym ogniu prawie do zagotowania. W tym czasie ubić na jasny krem żółtka z cukrem. Dodać skrobię – chwilę zmiksować. Wyjąć laskę i gorące mleko wlać do żołtek nie przerywając miksowania – całość ponownie wlać do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu nie przerywając mieszania aż do zagotowania. Do gorącego kremu dodać masło, wymieszać i przykryć folią w kontakcie. Wystudzony krem wstawić do lodówki na kilka godzin.

2.

Przygotować rozczyn. Drożdże, łyżkę mąki i cukru oraz mleko połączyć – odstawić na około 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Resztę mąki, jajka, cukier, masło i rozczyn wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

3.

Masło na kruszonkę roztopić i gotować na wolnym ogniu aż będzie mieć jasno orzechowy kolor, a następnie kiedy się wystudzi rozetrzeć między palcami z mąką i cukrem, wstawić do lodówki.

4.

Jagody połączyć z łyżeczką skrobi.

5.

Wyrośnięte ciasto podzielić na około 80-100 g części. Można lekko podsypać mąką i oprószyć nią dłonie by ciasto się nie kleiło. Każda część ciasta rozwałkować, nałożyć na środek około 2 łyżek jagód i dobrze skleić. Drożdżówki układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia – odstawić na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Jagodzianki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 – 25 minut w 180 stopniach.

6.

Zimny krem krótko zmiksować. Za pomocą rękawa wyłożyć na wystudzone jagodzianki, udekorować jagodami i listkami mięty.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się