Gravlax

Gravlax

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Boże Narodzenie, Karnawał

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 400-500g świeżego łososia ze skorą z dobrego źródła 
  • 150g soli kamiennej 
  • 100g białego cukru
  • Pęczek koperku 
  • 2 łyżki różowego pieprzu (możecie też użyć zwykłego) 

PRZYGOTOWANIE

1.

Rybę myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem.

2.

Do głębszego naczynia wkładamy folię spożywczą, wsypujemy na nią połowę mieszanki i układamy na niej łososia, skórą do dołu. Zasypujemy pozostałą częścią marynaty i ciasno owijamy folią. Obciążamy z góry ciężkim naczyniem i odstawiamy do lodówki na 24h.

3.

Po tym czasie obracamy go na drugą stronę i ponownie wstawiamy do lodówki na dodatkowe 24 lub 48h w zależności jak mocno chcemy go zamarynować. Gotowego łososia płuczemy i osuszamy.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!